‘Hier voelen we ons thuis’

Mustafa en zijn vrouw Ghada Tarsha Kurdi huren sinds januari 2016 een huis van wooncorporatie Domesta in Emmen. Vanuit deze plek konden ze een nieuw leven opbouwen voor zichzelf en hun vier kinderen.

“We komen uit Idlib in Syrië. Ik had daar een goedlopende kledingzaak, Ghada was wiskundedocent. Toen het oorlogsgeweld toenam, besloten we te vluchten. In 2015 vertrok ik met onze twee oudste kinderen naar Nederland. Een half jaar later kwam Ghada met de andere twee kinderen. Ik had
toen gelukkig al een woning toegewezen gekregen in Emmen. De maanden ervoor woonde ik in opvangcentra in heel Nederland. Dan krijg je de kans niet om te aarden of om je thuis te voelen. Dat kon pas toen ik dit huis kreeg.

De eerste tijd woonden we hier met z’n zessen. Dat was goed te doen, hoor. Het allerbelangrijkste was dat we weer bij elkaar waren. Inmiddels woont nog één kind thuis (en komt een ander bijna dagelijks langs). We zijn heel blij met dit huis. Het is zo fijn om een eigen plek te hebben! En het zijn allemaal lieve mensen hier, iedereen groet je en is aardig.

Ook onze mooie tuin draagt bij aan het plezier waarmee we hier wonen. Ik heb olijf- en fruitbomen geplant en ook paprika’s, tomaten en courgettes. Langs de rand staan bloeiende bloemen, van gladiolen tot Indische kers. De tuin is mijn hobby. Toen we hier kwamen, was het alleen maar grind, nu is het helemaal groen. Ik ben fysiek niet heel sterk en de tuin is een prettige manier om bezig te blijven. Ghada heeft helemaal geen groene vingers, zij geniet vooral van de tuin, haha! En ze kookt, dus we eten heel wat paprika’s en courgettes. Wat we over hebben, delen we uit aan de buurtbewoners.

Terug naar Syrië zit er niet in. Het is er nog lang niet veilig. En bovendien willen we bij onze kinderen en kleinkinderen blijven. Nee, dit is ons plekje, hier voelen we ons thuis.”

Familie Kurdi

Net zoals voor de familie Kurdi willen we veel meer mensen een fijn thuis geven. Daarom investeren we in huizen én in wijken, dorpen en steden. Daarnaast maken we ons sterk in de politiek voor verschillende maatschappelijke en duurzame thema's. Lees meer over de rol van woningcorporaties in Nederland.

Onze thema's