Een dag uit het leven van... woonadviseur Jelmer Kwak

Wat doen woningcorporaties precies en hoe zetten zij zich in voor goede woningen en een leefbare wijk om in te wonen? In deze rubriek kijken we mee met een van de vele mensen achter de schermen. Deze keer vertelt woonadviseur Jelmer Kwak hoe hij in tijden van woningtekort toch de juiste woningen voor zijn huurders probeert te realiseren.

Op de bouwplaats

Er zijn op het moment in Amersfoort veel nieuwbouwprojecten waar ik bij betrokken ben en daarom ben ik vaak op de bouwplaats te vinden. Dat maakt het makkelijk om al vroeg in het proces mee te denken in het belang van de huurders. Zijn er bijvoorbeeld genoeg fietsenstallingen of scootmobiel-ruimtes? Iets simpels als de draairichting van een deur kan er al voor zorgen dat je overlast voorkomt.

Betrokken van begin tot eind

Het is voor mij belangrijk dat ik vanaf het begin een bekend gezicht ben voor onze huurders. Ik ga met ze mee naar bezichtigingen, kijkmiddagen op locatie en ben uiteindelijk ook bij de oplevering. En als het nodig is help ik mee met oplossingen bij eventuele huurachterstanden of sociale problemen. Wat ik zelf heel erg waardeer is dat we zo helpen iemand een dak boven het hoofd te geven. Een huis is toch het fundament: van daaruit kun je deelnemen aan de maatschappij. Huurders daarin begeleiden en ondersteunen vind ik heel
fijn om te doen.

Inclusief

Bij Omnia Wonen richten we ons op inclusiviteit. Dat zie je bijvoorbeeld terug bij gemengd wonen-project
De Pionier. Daar kijken we naar zowel dragende als vragende huurders, die samen een community kunnen bouwen. De woningen in dit project zijn tijdelijk, daarmee helpen we mensen die op korte termijn een woning nodig hebben.

Overleg voor de huurders

Om zoveel mogelijk rekening te houden met de wensen van huurders, stemmen we veel af. Zo schuif ik aan bij bouwvergaderingen met aannemers en ben ik ook betrokken bij het samenstellen van het interieur van de woning. Dat gaat van het uitzoeken van aanrechtkastjes tot aan de kleurkeuze van tegels. Met partners én gemeentes bespreken we samen regelmatig hoe we nieuwe projecten kunnen ontwikkelen en in kunnen spelen op het woningtekort.

In het groen

Ook huurders van sociale huurwoningen verdienen een mooie woonomgeving. Zo wordt op het moment
nieuwbouwproject De Nieuwe Haghe gerealiseerd midden in het groen, tegen het park aan en tien minuten verwijderd vanaf Amersfoort centrum. Ik vind het prachtig dat we ook voor de sociale woningmarkt dit soort a-locaties kunnen vinden.