Hoe vinden de gemeente, woningcorporaties, politie en sociale diensten een oplossing voor de ondermijning in de wijk?
Gemeenten komen vanaf 1 januari 2024 met een speciaal plan maken voor wonen en zorg dat aansluit bij de behoeften van wijkbewoners.
Over 20 jaar zijn er in Nederland naar schatting 2,5 miljoen 75-plussers, twee keer zoveel als nu. En dat terwijl de verpleeghuizen vol zitten, en de beschikbaarheid van zorgpersoneel en mantelzorgers fors afneemt. Een mogelijke oplossing voor dit probleem is om ouderen langer zelfstandig te laten wonen.
Stel, je wilt als huurder graag met gelijkgezinden een duurzame woongemeenschap opzetten. Hoe pak je dat aan? Het begon met een droom van een kleine groep in Deventer. Zij stapten naar woningcorporatie Rentree. Zo ontstond een bijzonder traject van co-creatie. Binnenkort kan Rentree de sleutels overhandigen van 8 sociale huur tiny houses én een gemeenschappelijke ruimte.
Regionale woondeals vragen om een gezamenlijke zoektocht van gemeenten, provincies en corporaties naar beschikbare bouwlocaties. Hoe verloopt deze samenwerking? Een wethouder, een gedeputeerde en een vertegenwoordiger van regionaal samenwerkende corporaties delen hun ervaringen.
De eerste week brandde ’s avonds alleen in haar huis licht. Mireille de Hoog was de allereerste bewoner in het rijtje met 12 nieuwe Nul-Op-de-Meter-woningen van Wold & Waard in het Groningse dorp Leek.