In de komende jaren moeten woningcorporaties meer woningen bouwen, met als doel om tegen 2030 bijna 30.000 nieuwe woningen per jaar te bouwen. In elke gemeente moet dan ten minste 30% aan sociale huurwoningen zijn.
Tot een paar jaar geleden waren flexwoningen voornamelijk containerwoningen. Inmiddels worden flexwoningen steeds meer gebouwd als complete appartementen, en worden er ook steeds meer gebouwd. Maar is de flexwoning écht een oplossing voor het enorme woningtekort?
Het klinkt bijna té mooi om waar te zijn: projectontwikkelaars die zich inzetten voor de bouw van sociale huurwoningen. Maar vallen deze woningen ook daadwerkelijk onder sociale huur? En zo niet, wat is het dan?
Het zal niemand zijn ontgaan dat het woningtekort één van de grootste obstakels is waar Nederland op dit moment mee te maken heeft. Het bouwproces van nieuwe woningen is een complex proces met veel partijen, overlegmomenten en tussenstappen. Om onze ambitie waar te maken om binnen 10 jaar één miljoen woningen te bouwen, is een andere manier van bouwen nodig.
Er moeten veel nieuwe woningen gebouwd worden de komende jaren. Het is daarbij belangrijk dat een groot deel goed betaalbaar is. Het nieuwe voorstel voor de Wet Versterking Regie Volkshuisvesting moet hieraan bijdragen. Woningcorporaties zijn blij met het voorstel, maar vinden dat bepaalde zaken aangescherpt moeten worden.