Leven in langdurige armoede levert veel stress op. Naast de constante zorgen over het ‘halen van de maand’, verdwijnen langzamerhand je langetermijnfocus en gevoel van eigenwaarde. Dit maakt het doorlopen van complexe aanvragen en regelingen als de huurtoeslag en het kindgebonden budget nog lastiger.
In de Leidse Slaaghwijk staat voor de woning van Sandra Honcoop een klein huisje met allerlei producten erin. Dagelijks komen hier mensen langs om een product dat zij niet nodig hebben, te ruilen tegen iets anders.
Ongeveer een kwart van de Nederlandse huurders komt moeilijk rond. Het lukt hen vaak net om de rekeningen te betalen, behalve als er onvoorziene kosten bijkomen doordat bijvoorbeeld de wasmachine stuk gaat. Dat geeft veel stress. Hoe kunnen we deze mensen helpen?
Eén op de drie Nederlandse huishoudens heeft momenteel een betaalachterstand. Deze langdurige geldproblemen kunnen niet alleen worden opgelost met een rekenmachine en een betaalschema. Het probleem gaat vaak namelijk verder dan de financiën.
In de regio Breda kunnen woningbezitters een leegstaande kamer ‘verhuren’ aan dak- of thuislozen via het sociale project ‘Onder de Pannen’. Zo hebben deze mensen tijdelijk een officiële woonruimte, van waaruit ze in rust op zoek kunnen gaan naar een permanente verblijfsplek.
Sommige huurders met lage inkomens komen nog altijd moeilijk rond, ook als ze een sociale huurwoning hebben. Daarom hebben we in de Nationale Prestatieafspraken afgesproken dat mensen met een laag inkomen en een hoge huur een eenmalige huurverlaging krijgen.