Normaal gesproken moeten corporaties bij het verduurzamen van woningen voor elke ingreep een aparte goedkeuring aanvragen. Dit is omdat maatregelen zoals zonnepanelen volgens de Wet Natuurbescherming een negatieve impact kunnen hebben op dieren en planten. De Overijsselse woningcorporatie SallandWonen deed mee aan een pilot om het verduurzamen van wijken makkelijker te maken.
Woningcorporaties en gemeenten staan voor een flinke verduurzamingsopgave. Het doel hiervan is om te zorgen dat woningen tegen 2050 CO2-neutraal zijn. Om dat te bereiken, moeten alle woningen op termijn van het aardgas af en overstappen op een andere bron voor verwarming en warm water. Binnen de Nationale Prestatieafspraken moeten corporaties voor 2030 al 450.000 van hun bestaande woningen aardgasvrij hebben gemaakt.
Het toekomstbestendig maken van woningen is een grote opgave – maar geen onmogelijke. Verduurzaming is een gedeelde verantwoordelijkheid van gemeenten en woningcorporaties, die hecht samenwerken om lage energielabels te doen verdwijnen.
Met de dalende temperaturen neemt ook de angst voor een stijgende energierekening weer toe, zeker bij mensen die het al niet breed hebben. Om huurders op een persoonlijke manier te helpen, biedt wooncorporatie Mooiland daarom gratis energiecoaching. Dit heet de Energiebespaardienst.
In 2050 moeten alle sociale huurwoningen CO2-neutraal en aardgasvrij moeten zijn. Dit betekent dat corporaties voor elke woning moeten kijken hoe deze verduurzaamd moet worden. Ook zijn er voor elke woning bouwvakkers nodig. Daarnaast moeten corporaties hun huurders overtuigen van de voordelen, omdat hun instemming nodig is. Een enorme opgave.
Betaalbare woningen voor iedereen. Dat is en blijft het doel van onze inspanningen. Met de hoge inflatie van de afgelopen tijd zijn lage- en middeninkomens, die het al niet breed hadden, in een grotere bestaansonzekerheid beland. Betaalbare woningen zijn daarom belangrijker dan ooit.